Biografie Nederlands

Biografie Nederlands

Mieneke van der Velden

Biografie Nederlands

Mieneke van der Velden studeerde viola da gamba bij Jaap ter Linden, Anneke Pols en Wieland Kuijken, en sloot in 1988 haar studie af met het einddiploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Als een van Noord-Europa's meestgevraagde gambisten treedt zij regelmatig op met Glen Wilson (clavecimbel) en Fred Jacobs (theorbe), en met haar ensemble L'Armonia Sonora. Daarnaast speelt zij regelmatig solistische partijen in grotere oratoria, zoals de Johannes- en Matthäus Passion (Nederlandse Bachvereniging o.l.v. onder andere Jos van Veldhoven, Gustav Leonhardt, Sigiswald Kuijken en René Jacobs, Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe, Concerto Köln o.l.v. René Jacobs, Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel). In de afgelopen jaren speelde zij onder andere de solopartijen in Bach's Trauerode o.l.v. Philippe Herreweghe, Handels "La Resurrezione" o.l.v. Ton Koopman, Telemann- en Bruhns-cantates o.l.v. Konrad Junghänel (Cantus Cölln). Zij treedt op in heel Europa, en gaf concerten in Japan, Korea, Canada, en Mexico.

Voor het Nederlandse label 'Channel Classics' nam zij drie solo-CD's op; bij het Belgische label  'Ramée' verschenen zes CD's: naast enkele opnames met haar ensemble L'Armonia Sonora realiseerde zij een drieluik met franse solo-muziek, "Hommages", "Images", en "Dialogues" in samenwerking met Glen Wilson, Fred Jacobs en Wieland Kuijken. Alle CD's worden door de internationale pers met groot enthousiasme ontvangen.

Mieneke van der Velden is in het bezit van twee originele franse instrumenten, een pardessus de viole (het kleinste instrument uit de viola da gamba familie) uit 1768 gebouwd door Ludovic Guersan, en een basgamba uit 1617, gebouwd door Antoine Despont.

Mieneke van der Velden is hoofdvak-docente viola da gamba aan het Conservatorium van Amsterdam, en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij in samenwerking met de docenten blokfluit, luit en zang een consort-traditie gestart is.