Het ensemble L’Armonia Sonora is in het leven geroepen door gambiste Mieneke van der Velden en bestaat uit musici die allen in Nederland en internationaal bekendheid genieten op het gebied van de Oude Muziek, en les geven aan verschillende Nederlandse en buitenlandse conservatoria.
De programma’s van het ensemble ontstaan meestal uit de behoefte een bepaalde cantate of soms zelfs een specifieke aria uit te voeren; uitgaande van de bezetting van die stukken worden zeer afwisselende concertprogramma’s samengesteld (Bach/Buxtehude, Bruhns, Rosenmüller, Purcell, Scarlatti/Vivaldi).
Het ensemble kan zo bestaan uit enkel continuo-instrumenten, of worden uitgebreid met strijkers en blazers.

L’ Armonia Sonora werkt samen met gerenommeerde solisten, zoals de bas Peter Kooij, sopranen Hana Blazíkovà, Dorothee Mields en Barbora Sabatkova, en countertenor Robin Blaze.

Voor het label RAMÉE verscheen in 2006 ‘De Profundis Clamavi’, de debuut-CD van het ensemble met vroegduitse cantates in samenwerking met de bas Peter Kooij. De CD is internationaal zeer enthousiast ontvangen en meerdere malen onderscheiden (*****Diapason, BBC Award). 
Begin 2008 maakte L’Armonia Sonora een opname van de Bach-Sonates voor viola da gamba in verschillende bezettingen, gevolgd door "Harmoniae Sacrae", duitse dialoog-cantates met Peter Kooij en Hana Blazíkovà, sopraan in 2009.

 

Samenwerking met andere ensembles resulteerde in programma's als 'Salve mi Jesu', motetten van Johann Rosenmüller met Concerto Palatino en 3 solisten, en 'O nata Lux', een programma met Engelse consortmuziek samen met Trinity Boys Choir, London.